završni rad
BAKTERIJE MLIJEČNE KISELINE KOJE SUDJELUJU U FERMENTACIJI MLIJEKA

Tena Cerovac (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekologiju
Podaci o radu
NaslovBAKTERIJE MLIJEČNE KISELINE KOJE SUDJELUJU U FERMENTACIJI MLIJEKA
AutorTena Cerovac
Voditelj/MentorSuzana Kristek (mentor)
Sažetak rada
Pod definicijom mlijeka podrazumjevamo kravlje mlijeko. Mlijeko je sirovina koju prerađujemo u mnoge mliječne prerađevine te je hrana koja je prijeko potrebna za rast i pravilno funkcioniranje ljudskih organizama.Mlijeko je povoljna podloga za rast mikroorganizama, uvijek su prisutni u mlijeku u većem ili manjem broju. Osim patogenih i štetnih mikroorganizama, i tehnološki korisni mikroorganizmi mogu izazvati poteškoće u mljekarstvu. Pored održavanja najvišeg stupnja zdravstvenih i higijenskih mjera, nije moguće proizvesti mlijeko bez mikroorganizama. Neki od razloga onečišćenja mlijeka su hrana i stelja, oprema za mužnju, čovjek, voda. Bakterije iz roda Salmonella i Campylobacter te Aeromonas uzročnici su onečišćenja mlijeka. Homofermentativne (Streptococcus, Lactococcus, Pediococcus, neki rodovi Lactobacillus ) i heterofermentativne (Leuconostoc, heterofermentativni Lactobacillusi ) bakterije mliječne kiseline se koriste za proizvodnju fermentiranih mliječnih proizvoda i neke od njih za proizvodnju sireva pa se ubrajaju u korisne bakterije. Ako želimo imati mlijeko velike kakvoće, u borbi protiv mikroorganizama trebamo ispuniti određene uvijete. Besprijekorna higijena mužnje, mlijeko što prije iznijeti iz staje, osigurati zatvoren sustav rukovanja mlijekom, mlijeko što prije preraditi u proizvod neka su od najvažnijih uvijeta u borbi protiv mikroorganizama
Ključne riječibakterije fermentacija bakteriofag
Naslov na drugom jeziku (engleski)LACTIC ACID BACTERIA THAT PARTICIPATE IN THE FERMENTATION OF MILK
Povjerenstvo za obranuDrago Bešlo (predsjednik povjerenstva)
Zvonimir Steiner (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Proizvodnja i prerada animalnih proizvoda
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerAgroekonomika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this paper, milk is defined as cow milk. Milk is a raw product which is processed into many dairy products, and is also food necessary for growth and proper function of human organism. Milk is a favourable basis for the growth of microorganisms, and they are always present in milk in bigger or smaller numbers. Beside pathogenic and harmful microorganisms, technologically useful microorganisms can also cause problems in dairy farming. Next to keeping the highest level of health and hygienic measures, it is not possible to produce milk without microorganisms. Some of the reasons for milk contamination are food and litter, milking equipment, human and water. Homofermentative (Streptococcus, Lactococcus, Pediococcus, some species of Lactobacillus) and heterofermentative ((Leuconostoc, heterofermentative Lactobacillus) bacteria of lactic acid are used for production of fermented dairy products, and some of them for the production of cheeses, so they are included in useful bacteria. If we want to have high quality milk, in the battle against microorganisms we need to meet certain requirements. Flawless hygiene while milking a cow, taking the milk out of the barn as soon as possible, secure a closed system of handling milk, process milk into a product as soon as possible; these are some of the most important conditions in the battle against microorganisms
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)bacteria fermentation bacteriophage
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:927797
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner