završni rad
UTJECAJ STRESA NA KAKVOĆU MESA DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Josip Kundid (2016)
Podaci o radu
NaslovUTJECAJ STRESA NA KAKVOĆU MESA DOMAĆIH ŽIVOTINJA
AutorJosip Kundid
Voditelj/MentorIvona Djurkin Kušec (mentor)
Sažetak rada
Jedan od najčešćih uzročnika u poremećaju kvalitete mesa životinja za klanje je upravo stres. Danas je poznato da postupci sa životinjama prije njihova klanja predstavljaju najstresniji period njihova života. Ovo se osobito odnosi na transport, gdje se neizbježni postupci poput utovara i istovara, vibracija vozila, snalaženja u novoj okolini, ventilacije i uskraćivanja hrane smatraju najjačim stresorima za životinje za klanje koje mogu ugroziti njihovu dobrobit i odraziti se na kakvoću njihova mesa. Zato su optimalni uvjeti transporta te postupanje sa životinjama prije klanja esencijalni za dobivanje mesa visoke kakvoće.
Ključne riječidomaće životinje stres kakvoća mesa
Naslov na drugom jeziku (engleski)STRESS INFLUENCE ON MEAT QUALITY OF FARM ANIMAL
Povjerenstvo za obranuGoran Kušec (predsjednik povjerenstva)
Vladimir Margeta (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Specijalnu zootehniku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Proizvodnja i prerada animalnih proizvoda
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerZootehnika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
One of the main factors influencing the meat quality is stress. It is well known that pre-slaughter handling has been identified as the most stressful invents in life of slaughter animals. This is especially related to transport, where unavoidable procedures such as loading and unloading, vibrations, coping with the new environment, ventilation and food deprivation are considered the most intensive stressors which can compromise their welfare and have big impact on the quality of their meat. For these reasons optimal transportation conditions and pre-slaughter management are essential for obtaining the meat of highest quality.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)livestock stress meat quality
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:563361
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner