završni rad
Određivanje mikotoksina u stočnoj hrani – kukuruz u zrnu

Ivančica Furlan (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekologiju
Podaci o radu
NaslovOdređivanje mikotoksina u stočnoj hrani – kukuruz u zrnu
AutorIvančica Furlan
Voditelj/MentorSuzana Kristek (mentor)
Sažetak rada
Žitarice na polju i tijekom skladištenja izložene su različitim vrstama plijesni, što za posljedicu može imati kontaminaciju mikotoksinima. Mikotoksini su štetni metaboliti nekih vrsta plijesni, a prema literaturnim podatcima zahvaćaju preko 25% ukupnih svjetskih poljoprivrednih usjeva. Kontaminacija mikotoksinima može rezultirati znatnim ekonomskim gubitcima u stočarskoj proizvodnji, a njihova prisutnost u namirnicama može neizravno negativno utjecati na zdravlje ljudi. Najvažnijim mikotoksinima hrane za životinje smatraju se aflatoksini, trihoteceni, fumonizini, zearalenon i okratoksin A, a sintetiziraju ih najčešće plijesni rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Suzbijanje, odnosno zaštita hrane i hrane za životinje od mikotoksina mora se provoditi kroz cijeli prehrambeni lanac „od uzgoja do stola“. Višegodišnja istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da mikotoksini učestalo kontaminiraju žitarice, te je sustavna kontrola mikotoksina u hrani i hrani za životinje neophodna kako bi se izbjegli negativni učinci na zdravlje kao i ekonomski gubici u poljoprivredi.
Ključne riječimikotoksini stočna hrana patogene gljive simptomi kontrola.
Naslov na drugom jeziku (engleski)Determination of mycotoxins in animal feed – maize in the grain
Povjerenstvo za obranuSanda Rašić (predsjednik povjerenstva)
Jurica Jović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Hranidba životinja
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerBilinogojstvo
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Cereals are natually eksposed to different species of fungi both in the field and during storage, which may result in mycotoxin contamination of cereal grains. Mycotoxins are secondary metabolites produced by moulds and, according to literature data, they affect over 25% of the world’s agricultural crops. Mycotoxins contamination can result in significant economic losses in livestock production, and their presence in foods may indirectly and adversely affect human health. The most important mycotoxins in feed are considered to be aflatoxins, trichothecenes, fumonisins, zearalenone and ochratoxin A, which are most frequently synthesized by Aspergillus , Penicillium, Rhizopus and Fusarium mold species. Policing and protection of food and feed of mycotoxins should be implemented through the food chain “from the stable to the table”. Long-term research in Croatia indicates that mycotoxins frequently contaminate cereals, and systematic control of mycotoxins in food and feed is necessary in order to avoid negative effects on health, as well as economic losses in agriculture.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)mycotoxins forage pathogenic fungi symptoms control.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:475725
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner