završni rad
BENEFITNI I PATOGENI MIKROORGANIZMI U NEOBRAĐENOM MLIJEKU

Dominik Milaković (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekologiju
Podaci o radu
NaslovBENEFITNI I PATOGENI MIKROORGANIZMI U NEOBRAĐENOM MLIJEKU
AutorDominik Milaković
Voditelj/MentorJurica Jović (mentor)
Sažetak rada
Neobrađeno mlijeko sadrži brojne mikroorganizme koji su prisutni kao stalna mikroflora ili u nj dolaze iz okoline. Benefitni mikroorganizmi u sirovom mlijeku su uglavnom bakterije mliječno-kiselog vrenja: Lacotbacillus spp., Streptococcus spp., Leuconostoc spp. i Pediococcus spp. koje se u mlijeku nalaze kao stalna, normalna mikroflora i pozitivno utječu na ljudski i životinjski organizam te također imaju važnu ulogu u mljekarskoj proizvodnji. Među benefitne organizme sirovog mlijeka pripadaju i pojedini kvasci. Patogenih mikroorganizama u sirovom mlijeku ima velik broj, a najviše bakterija. Najpoznatije i najčešće patogene su pojedine bakterije iz rodova Clostridium, Streptococcus, Proteus, Salmonella, zatim vrste kao Lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Escherichia coli koju se malo opširnije proučavalo.
Ključne riječimlijeko mikroorganizmi benefitni patogeni bakterije
Naslov na drugom jeziku (engleski)BENEFIT AND PATHOGEN MICROORGANISMS IN UNPROCESSED MILK
Povjerenstvo za obranuSuzana Kristek (predsjednik povjerenstva)
Zvonimir Steiner (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Proizvodnja i prerada animalnih proizvoda
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerBilinogojstvo
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Unprocessed milk contains many microorganisms that exist as the permanent microflora of milk or they enter it from the environment. Beneficial microorganisms found in raw milk are mostly lactic acid bacteria: Lactobacillus spp., Streptococcus spp., Leuconostoc spp. and Pediococcus spp. which is the permanent, normal microflora. They have beneficial effects on humans and animals and also play an important role in dairy production. Certain yeasts belong to beneficial microorganisms in raw milk. There is a plethora of pathogenic microorganisms in raw milk, mostly bacteria. The best known and the most common are the bacteria that belong to the genus of Clostridium, Streptococcus, Proteus, Salmonella, followed by the types of bacteria such as Lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Escherichia coli which have been studied in more detail.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk microorganisms beneficial pathogenic bacteria
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:103196
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner