završni rad
Praćenje stanja uskladištenih žitarica na OPG – u Nemet Kate u 2016. godini

Helena Nemet (2016)
Podaci o radu
NaslovPraćenje stanja uskladištenih žitarica na OPG – u Nemet Kate u 2016. godini
AutorHelena Nemet
Voditelj/MentorAnita Liška (mentor)
Sažetak rada
Skladištenje ratarskih kultura predstavlja završni cilj u proizvodnji ratarskih kultura. Prilikom skladištenja dolazi do fizioloških procesa, prilikom kojih može doći do značajnih gubitaka uskladištene mase. U ovom istraţivanju praćeno je stanje uskladištenih žitarica (kukuruz, pšenica, ječam i pšenoraţ) tijekom pet mjeseci skladištenja na tavanskom prostoru na OPG–u Nemet Kate. Analizirana je temperatura, vlaga i hektolitarska masa uzoraka te prisutnost štetnika. Pregledom je ustanovljen značajan broj štetnika u većini uzoraka, dok je u uzorcima kukuruza zabiljeţena tek sporadična prisutnost. Velika brojnost štetnika uvjetovala je povećanje vlage zrna, te je i hektolitarska masa niža zbog intenzivne ishrane štetnika, dok je kukuruz imao hektolitarsku masu iznad minimalnog standarda kvalitete za kukuruz (62 kg hl-1). Zbog velike brojnosti štetnika izvršena je dezinsekcija. Kako bi se osigurali bolji uvjeti skladištenja nove robe preporuka je izvršiti dezinsekciju praznog skladišnog prostora, a nakon prijema robe kontinuiranim uzorkovanjem pratiti vlagu i temperaturu proizvoda, te prisutnost štetočinja.
Ključne riječiskladište skladišni štetnici žitarice vlaga temperatura hektolitarska težina
Naslov na drugom jeziku (engleski)Monitoring of stord cereals at family farm Nemet Kate in 2016
Povjerenstvo za obranuVlatka Rozman (predsjednik povjerenstva)
Pavo Lucić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Zaštitu bilja
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerBilinogojstvo
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-21
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Storage of crops is the final goal in the production of crops. Physiological processes which can cause significant reductions in the mass of the stored goods occur during storage. In this research we monitored the condition of stored grains (corn, wheat, barley, and triticale) during the period of five months, while they were stored in the attic space at the Family Agricultural Farm Nemet Kate. Temperature, moisture, and hectolitre weight of the samples were measured, as well as the presence of pests. After the inspection, a significant number of pests were found in most of the samples, but only a sporadic presence of pests was found in the corn samples. The large number of pests caused an increase in the moisture of the grains, and the hectolitre weight was lower due to the intensive feeding of the pests, also, the hectolitre weight of corn was above the minimum standard of quality for corn (62 kg hl-1). Desinsection was conducted due to the large number of pests. In order to ensure better storage conditions for new goods, we recommend desinsection of empty storage spaces, and after the stock was stored, monitoring of product moisture and temperature, as well as the presence of pests, through continuous sampling.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)storehouse store product pests grains moisture temperature hectolitre weight
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:598954
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner