završni rad
ODRŽIVO UPRAVLJANJE ZEMLJIŠTEM

Stjepan Huber (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovODRŽIVO UPRAVLJANJE ZEMLJIŠTEM
AutorStjepan Huber
Voditelj/MentorVesna Vukadinović (mentor)
Sažetak rada
U radu su istraženi problemi i mogućnosti razvoja održive poljoprivrede u Hrvatskoj iz perspektive poljoprivrednih proizvođača. Pritom se pod pojmom održiva poljoprivreda podrazumijeva specifičan sustav održivog gospodarenja u poljoprivredi s ciljem proizvodnje zdrave hrane, odnosno zadovoljavanja odgovarajućih društvenih i gospodarskih potreba, uz očuvanje prirodnog ekosistema i krajolika. Jedan od značajnih ograničavajućih čimbenika je nedostatak odgovarajućih znanja i vještina, a značajni razvojni potencijal čine mladi educirani ljudi zainteresirani za načine održivog upravljanja proizvodnjom kao i sve veći broj zahtjevnih potrošača.
Ključne riječiodrživa poljoprivreda održivo gospodarenje tlom
Naslov na drugom jeziku (engleski)SUSTAINABLE LAND MANAGEMENT
Povjerenstvo za obranuDanijel Jug (predsjednik povjerenstva)
Irena Jug (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaBilinogojstvo; smjerovi: Ratarstvo, Hortikultura
SmjerRatarstvo
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka bilinogojstva
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The problems and developmental potential of sustainable agriculture in Croatia are examined in this work from the standpoint of sustainable farmers/producers. Here the term sustainable agriculture is used to imply a specific system of sustainable agricultural management with the objective of producing healthy food and meeting corresponding social and economic needs while protecting natural eco-systems and landscapes. One of the major limiting factors is the lack of appropriate knowledge and skills, and significant growth potential are young educated people interested in sustainable methods of production management as well as an increasing number of demanding consumers.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)sustainable agriculture sustainable land management
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:279846
PohranioJosipa Vrbanić