završni rad
Proizvodnja i čuvanje vina

Ines Keszthely (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekologiju
Podaci o radu
NaslovProizvodnja i čuvanje vina
AutorInes Keszthely
Voditelj/MentorSuzana Kristek (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada je u kratkim i jasnim poglavljima objasniti koje su faze proizvodnje vina i njegovog čuvanja. Poglavlja u radu su usko vezana za glavnu temu rada. Prerada grožđa u mošt odnosno vino, počinje od same berbe i presudna je za zdravstveno stanje i ostala svojstva vina. Bolesti i mane vina vuku svoje uzroke od početka prerade grožđa i uglavnom su posljedica nepravilnosti i grešaka počinjenih na startu, a odnose se na nepravilno vrenje, kvalitetu grožđa, mjesto prerade, nečistoću posuđa. Proizvodnja počinje muljanjem gdje se odvaja bobica od peteljke i gnječi se grožđe. Fermentacija je jedna od osnovnih faza u procesu proizvodnje jer počinje stvaranje vina. Otakanjem odvajamo vino od dropa. Pretakanje, punjenje i skladištenje vina su završna faza proizvodnje vina
Ključne riječiproizvodnja vina faze proizvodnje čuvanje vina
Naslov na drugom jeziku (engleski)Production and storage of wine
Povjerenstvo za obranuDrago Bešlo (predsjednik povjerenstva)
Jurica Jović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaBilinogojstvo; smjerovi: Ratarstvo, Hortikultura
SmjerRatarstvo
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka bilinogojstva
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The goal of this paper is to explain in clear chapters what are the phazes of wine production and its storage. The chapters are closely related to the subject. Grape processing into the must and eventuly wine, begins at the sole harvest and is crutial for the health conditons and other caracterisics of the wine. Wine defects and faults can be traced back to begining of the grape processing and are usualy a resut of the mistakes made at the beginning, most commonly related to the irregular fermentation, quality of the grapes, place of processing, unsanitary utensils. The production starts by chrushing the grapes and destemming them at the same time and is followed by pressing. Fermentation is one oft he basic phases in the production process as here the wine making starts. Next, the wine is removed from the grape debris. Transfusion, filling and storage are the final phase in wine production.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wine production production phases wine storage
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni stručni
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:765001
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner