završni rad
MIKROORGANIZMI KOJI SUDJELUJU U FERMENTACIJI MLIJEKA

Adrian Ljubičić (2016)
Podaci o radu
NaslovMIKROORGANIZMI KOJI SUDJELUJU U FERMENTACIJI MLIJEKA
AutorAdrian Ljubičić
Voditelj/MentorSuzana Kristek (mentor)
Sažetak rada
Ljudska prehrana obogaćena je prisutnošću fermentiranih mliječnih proizvoda tisućama godina. Razvojem stočarstva počela je i proizvodnja kiselog mlijeka pod kontroliranim uvjetima. Različiti su se okusi dobivali postepenom selekcijom bakterijskih sojeva, a otklanjanje patogenih mikroorganizama, kao uzročnika bolesti, osiguralo je sigurnost i kvalitetu proizvoda. Fermentacija je proces djelovanja mikroorganizama u mlijeku uz aktivnost enzima, obično bez kisika uz oslobađanje energije. Glavno obilježje ovog procesa je pretvaranje mliječnog šećera laktoze u glukozu i galaktozu što uzrokuje stvaranje mliječne kiseline. Konzumacija sve više raste zbog njihove prehrambene vrijednosti i ljekovitog učinka na ljudski probavni sustav.
Ključne riječifermentirani mliječni proizvodi fermentacija mikroorganizmi laktoza glukoza galaktoza mliječna kiselina zdravlje
Naslov na drugom jeziku (engleski)MICROORGANISMS INVOLVED IN FERMENTATION OF MILK
Povjerenstvo za obranuZvonimir Steiner (predsjednik povjerenstva)
Jurica Jović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Poljoprivredna tehnika i tehnologija
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaBilinogojstvo; smjerovi: Ratarstvo, Hortikultura
SmjerRatarstvo
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka bilinogojstva
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The human diet is enriched by the presence of fermented milk products for thousands of years. With the development of livestock breeding began sour milk production under controlled conditions. Selection of bacterial strains was the reason of variety of flavors, and the elimination of pathogens ensure the safety and quality of products. The fermentation is process of the activity of microorganisms in the milk with the enzyme activity, mainly without oxygen, with the release of energy. The main feature of the process is the conversion of enriched milk sugar, lactose, into glucose and galactose, which causes the production of lactic acid. Consumption is increasing rapidly because of their nutritional value and medical effect on the human digestive system.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)fermented milk products fermentation microorganisms lactose glucose galactose lactic acid health
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni stručni
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:255814
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner