završni rad
EKOLOŠKA PROIZVODNJA POVRĆA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Luka Ivanišević (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovEKOLOŠKA PROIZVODNJA POVRĆA U REPUBLICI HRVATSKOJ
AutorLuka Ivanišević
Voditelj/MentorTihana Sudarić (mentor)
Sažetak rada
U radu sam analizirao stanje ekološke poljoprivrede u Europi i u Republici Hrvatskoj, posebno u povrćarskoj proizvodnji. S podatcima usmjerenim na europske zemlje prikazana je zastupljenost površina pod ekološkom proizvodnjom te koliki su udjeli ekološke hrane na tržištu kao i njezina potrošnja po stanovniku. Istaknuo sam glavne prednosti i nedostatke ekološke poljoprivrede te može li postati nositelj održivog razvoja u budućnosti. Ekološka proizvodnja povrća nije dovoljno zastupljena ni na površinama, ni u distribucijskim kanalima u Republici Hrvatskoj, iako je u ostalim europskim zemljama ona prilično razvijena. Premda su potpore prilično visoke i dalje postoje mnoge prepreke koje onemogućavaju razvoj ekološke poljoprivrede u Republici Hrvatskoj
Ključne riječipoljoprivredna proizvodnja održivi razvoj ekološka poljoprivreda ekološka proizvodnja povrća
Naslov na drugom jeziku (engleski)ORGANIC PRODUCTION OF VEGETABLES IN THE REPUBLIC OF CROATIA
Povjerenstvo za obranuKrunoslav Zmaić (predsjednik povjerenstva)
Renata Baličević (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerAgroekonomika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-10-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In these theses I analyzed the situation of organic farming in Europe and in Croatia , especially in vegetable production. The data focused on European countries shows the representation of the area under organic production , share of organic food market and its consumption per capita. I pointed the main advantages and disadvantages of organic farming and can will become a carrier of sustainable development in the future. Organic production of vegetables is not sufficiently represented on agricultural lands and in distribution channels in Croatia, although it is quite advanced in Europe. Despite the support of quite high, there are still many obstacles that hinder the development of organic farming in the Republic of Croatia
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)agricultural production sustainable development organic farming organic production of vegetables
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:758157
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner