završni rad
UTJECAJ UKLANJANJA LISTOVA NA NEKE POKAZATELJE KAKVOĆE SORTE SAUVIGNON BIJELI (Vitis vinifera L.)

Valerija Kepčija (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovUTJECAJ UKLANJANJA LISTOVA NA NEKE POKAZATELJE KAKVOĆE SORTE SAUVIGNON BIJELI (Vitis vinifera L.)
AutorValerija Kepčija
Voditelj/MentorVladimir Jukić (mentor)
Sažetak rada
Pokus s defolijacijom na kultivaru Sauvignon bijeli je postavljen na Fakultetskom pokušalištu Mandićevac. Istraživan je utjecaj defolijacije u zoni grožđa na osnovne pokazatelje kakvoće (sadržaj šećera i pH vrijednost). Dobiveni rezultati ukazuju da defolijacija u 2015. godini na navedenoj sorti nije imala nikakvog učinka s obzirom na ispitivane pokazatelje. Utvrđene su vrlo male razlike u sadržaju šećera i pH vrijednosti s obzirom na istraživane klonove (10 -10 i SI – 2) i one se najvjerojatnije mogu pripisati slučajnim varijacijama. Za detaljniju i precizniju procjenu utjecaja defolijacije na istraživane parametre trebalo bi provesti višegodišnja istraživanje na nekoliko lokacija.
Ključne riječidefolijacija šećer pH klonovi
Naslov na drugom jeziku (engleski)THE IMPACT OF DEFOLIATION ON SOME QUALITY INDICATORS OF VARIETY SAUVIGNON BLANC (Vitis vinifera L.)
Povjerenstvo za obranuMato Drenjančević (predsjednik povjerenstva)
Aleksandar Stanisavljević (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerHortikultura
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The experiment with the defoliation on the cultivar Sauvignon white was set in Mandićevac on the faculty territory. We have researched the influence of defoliation in the grape zone on the main quality indicators (sugar content and pH value). The results show that the defoliation in the year of 2015 had no effect according to the tested indicator. Differences between the sugar content and pH value are very small regarding to the researched clones (10-10 and Si-2) and they can be seen as random variations. For detailed and more precise assessment for the researched parameters we should take experiments on several locations in more years.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)defoliation sugar pH clones
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:867794
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner