diplomski rad
Proizvodnja crnih vina

Ilonka Jakobi (2015)
Podaci o radu
NaslovProizvodnja crnih vina
AutorIlonka Jakobi
Voditelj/MentorSuzana Kristek (mentor)
Sažetak rada
Prerada grožđa u mošt odnosno vino, počinje od same berbe i presudna je za zdravstveno stanje i ostala svojstva vina. Bolesti i mane vina vuku svoje uzroke od početka prerade grožđa i uglavnom su posljedica nepravilnosti i grešaka počinjenih na startu, a odnose se na nepravilno vrenje, kvalitetu grožđa, mjesto prerade (podrum, klijet, drvarnica, garaža i slično), nečistoću posuđa. Crna vina razlikuju se od bijelih vina ne samo po boji nego i po kemijskom sastavu, okusu i mirisu. Crna vina su punija, ekstraktnija, manje ili više trpka zbog veće količine obojenih, taninskih i mineralnih tvari. Proizvodnja počinje muljanjem – ruljanjem gdje se odvaja bobica od peteljke i gnječi se grožđe. Zatim se sumpori masulj, dodaju se vinski kvasci da bi se vino odvojilo od taloga i da talog sjedne na dno kace. Slijedi maceracija koja je zaslužna za boju i strukturu vina. Fermentacija je jedna od osnovnih faza u procesu proizvodnje jer počinje stvaranje vina. Otakanjem odvajamo vino od dropa. Pretakanje, punjenje i skladištenje vina su završna faza proizvodnje vina. Samo trud, rad i njega vina mogu zajamčiti kvalitetno i ukusno vino.
Ključne riječigrožđe crno vino maceracija fermentacija pretakanje punjenje i skladištenje
Naslov na drugom jeziku (engleski)The production of red wines
Povjerenstvo za obranuAleksandar Stanisavljević
Drago Bešlo
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaVoćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo; smjerovi: Voćarstvo, Vinogradarstvo
SmjerVinogradarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Processing grape to must or wine, starts from a single harvest and is crucial for the health and other characteristics of the wine. Spoilage and defects of wine traces its causes since the beginning of the processing of grapes and are mainly due to distortions and mistakes committed at the start, and are related to improper fermentation, grape quality, point of processing (basement, closet, storage room, garage, etc.), dishes the dirt. Red wines vary from white wines not only in color but also in their chemical composition, taste and smell. Red wines are fuller, more extract, more or less bitter because of the greater amount of colored, tannin and minerals. Production begins squeezing where you take the berries from the stems and crushing the grapes. Then sulfur crushed grapes, wine yeasts are added to wine separated from the sludge and sediment sits at the bottom of the barrel. Follow maceration which is responsible for the color and texture of the wine. Fermentation is one of the main stages in the production process as it starts making wine. Decantation separate the wine from grape pomace. Streaming, filling and storage of wine are the final stage of wine production. Only hard work can guarantee the quality of wines and delicious wine.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)grapes red wine maceration fermentation decanting filling and storage
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:053327
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner