diplomski rad
ENERGETSKA VRIJEDNOST I GODIŠNJI PRIRAST DRVNE MASE RAZLIČITIH KULTIVARA VINOVE LOZE (Vitis vinifera L.)

Tomislav Vidaković (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovENERGETSKA VRIJEDNOST I GODIŠNJI PRIRAST DRVNE MASE RAZLIČITIH KULTIVARA VINOVE LOZE (Vitis vinifera L.)
AutorTomislav Vidaković
Voditelj/MentorVladimir Jukić (mentor)
Sažetak rada
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj podloge na energetsku vrijednost i godišnji prirast drvne mase različitih kultivara vinove loze, te prikupiti podatke o klimatskim prilikama tijekom razdoblja istraživanja. Pokus je postavljen na Faklultetskom pokušalištu Mandićevac u 2015. godini. Pri izvođenju pokusa korišteno je pet vinskih sorata ( Rajnski rizling, Graševina, Sauvignon bijeli, Traminac i Chardonnay), na dvije različite podloge. Uzorci su uzimani slučajnim odabirom. Uzorci su potom sušeni i vagani, te im je izmjerena energetska vrijednost. Ovim pokusom nije utvrđen značajni utjecaj podloge na masu orezanog drveta te na njegovu energetsku vrijednost.
Ključne riječienergetska vrijednost drvna masa podloge klonovi.
Naslov na drugom jeziku (engleski)ENERGY VALUE AND ANNUAL INCREMENT OF DIFFERENT VARIETIES OF GRAPEVINE (Vitis vinifera L.)
Povjerenstvo za obranuMato Drenjančević (predsjednik povjerenstva)
Davor Kralik (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaVoćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo; smjerovi: Voćarstvo, Vinogradarstvo
SmjerVinogradarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study research was to establish the influence of the rootstocks on the energy value and the annual increment of wood mass on different varieties of vines, and to collect data of the climatic conditions during the period of investigation. The experiment was set on Faculty experimetal vineyard Mandićevac in period of 2015. The experiment was performed on five varieties of grapevine ( Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc , Gewurztraminer and Welsch riesling), each on two different rootstocks. Samples were taken randomly. The samples were then dried and weighed, and their energy value was measured. This experiment did not establish significant impact of rootstocks on the mass of pruned wood or on their energy value.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)energy value wood mass rootstocks clones.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:968715
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner