diplomski rad
Stavovi potrošača istočne Hrvatske o potrošnji različitih vrsta jestivih ulja

Zdenka Džigumović (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovStavovi potrošača istočne Hrvatske o potrošnji različitih vrsta jestivih ulja
AutorZdenka Džigumović
Voditelj/MentorRužica Lončarić (mentor)
Sažetak rada
Najrasprostranjenije ulje u svijetu je Suncokretovo. Također, suncokretovo ulje je najzastupljenije na kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, dok je na Mediteranu maslinovo ulje. Potrošači Istočne Hrvatske svakodnevno koriste ulje u svojoj ishrani (92%). Suncokretovo ulje dominira u 82% kućanstava. U istraživanju je sudjelovalo veći udio žena nego muškaraca. Najviše ispitanika je životne dobi između 18 i 25 godina. Prema rezultatima ankete, čak 92% ispitanika je potvrdilo kako koristi ulje u svakodnevnoj prehrani, dok samo 8% ispitanika ne koristi svakodnevno. Više od 53% ispitanika najčešće kupuje kod istog proizvođača i to Zvijezdino suncokretovo ulje. Ispitanici preferiraju suncokretovo ulje u pakiranju od 1l, čak 87% njih. Ispitanicama je važna cijena proizvoda, kvaliteta, okus i rok upotrebe, dok je manje važna ambalaža. U 55% slučajeva ispitanici tjedno troše između 0,5 i 1,0 litre ulja. Zbog mogućnosti obavljanja cjelokupne kupnje, ispitanici se u 74% slučajeva odlučuju za kupnju ulja u trgovačkim centrima. Cijene ulja u ispitivanom razdoblju se kreću u rasponu od 7,99kn do 12,49kn, izuzev ekstra djevičanskog maslinovo ulja koje je 74,99. Vrlo je bitno naglasiti kako se čak 58% ispitanika izjasnilo kako im je ulje značajno kao prehrambeni proizvod
Ključne riječiulje potrošači preferencije karakteristike ulja Republika Hrvatska
Naslov na drugom jeziku (engleski)Consumers' attitudes regarding oil consumption
Povjerenstvo za obranuTihana Sudarić (predsjednik povjerenstva)
Igor Kralik (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaAgroekonomika
Akademski / stručni nazivmagista/ magistra inženjer/inženjerka agroekonomika
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The most recognized oil in the world is sunflower oil. Also, it is most common in continental part of Croatia, while on Mediterranean it is olive oil. Consumers from eastern Croatia use oil in everday diet (92%). Sunflower oil is used in 82% of households. There were more women then man participating in research. Most respondents were from 18 to 25 years old. Poll results says that 92% have confirmed that they use oil in everday nutrition, while the other 8% stated that they dont use it regularly. More then 53% of respondents most likely buys oil from same producer and that is Zvijezdas sunflower oil. Respondents prefer sunflower oil in 1L packs, 87% of them. Product price, quality, taste and expiration date is important for respondents, while packaging is not that important. In 55% of the cases respondents that oil useage per week is around 0,5L to 1L. Due to the possibility of performing entire purchase, respondents , 71% of them, buy oil in malls. Oil price in examined period varied from 7,99KN to 12,49KN, except extra virgin olive oil which costs 74,99KN. It is very important to say that 58% of respondents that oil is important to them as an food product
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)oil consumers preferences characteristics of oil Republic of Croatia
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:375919
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner