diplomski rad
VAŽNOST ZDRAVLJA VIMENA U PROIZVODNJI MLIJEKA

Boris Pavić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Stočarstvo
Podaci o radu
NaslovVAŽNOST ZDRAVLJA VIMENA U PROIZVODNJI MLIJEKA
AutorBoris Pavić
Voditelj/MentorPero Mijić (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovoga rada je obraditi temu zdravlja vimena kod mliječnih krava, te na vlastitom istraživanju ukazati na važnost mliječne žlijezde u dobivanju kvalitete i kvantitete mlijeka. Istraživanje je rađeno na farmi mliječnih krava OPG-a Marjanović u Mirkovcima. Kroz istraživanje je utvrđena proizvedena količina mlijeka, broj somatskih stanica i mikroorganizama u mlijeku kroz razdoblje 2015. godine. Mlijeko je kroz cijelu godinu bilo higijenski ispravno i također je spadalo u E klasu, osim u prosincu kad je spadalo u I. klasu. BSS za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz bio je iznad 250.000/ml što ukazuje da je postojala mogućnost oboljenja manjeg broja muzara od mastitisa. Gledajući ove rezultate može se zaključiti da je na OPG-u Marjanović zdravstveno stanje kroz cijelu godinu bilo dobro, s malim odstupanjima koja nisu utjecala na pogoršanje kvalitete i higijenske ispravnosti mlijeka. Iz svega ovoga proizlazi kako je važnost zdravlja vimena u proizvodnji mlijeka velika, a prevencija i dijagnosticiranje bolesti u ranoj fazi i odgovarajuće liječenje važan segment pravilnog upravljanja proizvodnjom, jer mastitis osim gubitaka zbog troškova liječenja, smanjene proizvodnje mlijeka i neupotrebljivosti mlijeka može ako se ne dijagnosticira uzrokovati velike gubitke miješanjem mlijeka zaraženih krava sa mlijekom zdravih krava zbog kojih će mlijeko biti lošije klasirano i izgubiti na cijeni ili u gorem slučaju postati će higijenski neispravno i neupotrebljivo.
Ključne riječizdravlje vimena broj somatskih stanica (BSS) broj mikroorganizama higijenska ispravnost mastitis
Naslov na drugom jeziku (engleski)THE IMPORTANCE OF UDDER HEALTH IN DAIRY PRODUCTION
Povjerenstvo za obranuVesna Gantner (predsjednik povjerenstva)
Mislav Đidara (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Stočarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Stočarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZootehnika; smjerovi: Hranidba domaćih životinja, Lovstvo i pčelarstvo, Specijalna zootehnika
SmjerSpecijalna zootehnika
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka zootehnike
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-10-27
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The purpose of this paper is to explore the concept of udder health in dairy cows, and on own research show the importance of udder in getting quality and quantity of milk. The research is done on a family dairy farm Marjanovic in Mirkovci. Through the research, amount of produced milk, number of somatic cells and microorganisms were determined for the period of 2015. Milk was through all the year hygienic safe and also belonged to the E class, except in December when it belonged to the first class. Number of somatic cells for May, June, July and August was above 250.000/ml which indicates that there was a possibility of the mastitis disease of a smaller number of cows. Looking at these results it can be concluded that the health condition of cows on the family farm Marjanovic was good through all the year with minor deviations which did not cause the deterioration of the quality and hygienic safety of milk. All this implies that the importance of udder health in dairy production is great, and the prevention and diagnosis of disease at an early stage with appropriate treatment is an important segment of proper production management, because mastitis in addition to losses due to medical expenses, reduced milk production and milk uselessness if its not diagnosed it could cause huge losses by mixing milk of infected cows with healthy cows milk for which milk will be worse classed and it would lose on price or in the worst case, it will become hygienic improper and useless
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)udder health number of somatic cells number of microorganisms hygienic safety mastitis
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:466407
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner