diplomski rad
UTJECAJ RANE DEFOLIJACIJE NA NEKE KVANTITATIVNE I KVALITATIVNE PARAMETRE KULTIVARA CABERNET SAUVIGNON (Vitis vinifera L.) U VINOGORJU BARANJA U 2014.GODINI

Karolina Lušo (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovUTJECAJ RANE DEFOLIJACIJE NA NEKE KVANTITATIVNE I KVALITATIVNE PARAMETRE KULTIVARA CABERNET SAUVIGNON (Vitis vinifera L.) U VINOGORJU BARANJA U 2014.GODINI
AutorKarolina Lušo
Voditelj/MentorMato Drenjančević (mentor)
Sažetak rada
Istraživanje je provedeno tijekom 2014. godine u vinogradima vinarije obitelji Szabo u Karancu, podregija Podunavlje, vinogorje Baranja. Pokus je postavljen po slučajnom blok sustavu u tri ponavljanja s tri varijante. (ručna defolijacija – ostavljeno 3 lista po mladici, ručna defolijacija – ostavljeno 6 listova po mladici, kontrola – bez uklanjanja listova). Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj rane defolijacije na kvantitativne parametre: prirod po biljci, masa grozda, broj grozdova po biljci, te kvalitativne: sadržaj šećera u moštu i ukupnu kiselost mošta na kultivaru Cabernet sauvignon. Obradom prikupljenih podataka, te analizom varijance, utvrdili smo da dobivene razlike između tretmana nisu statistički opravdane, osim za parametar prosječna masa grozda. Dobivene razlike između tretmana nisu statistički značajne, osim za parametar prosječna masa grozda. Rad je rađen pri: Poljoprivrednu fakultet u Osijeku
Ključne riječirana defolijacija sadržaj šećera ukupna kiselost mošta prosječna masa prirod po biljci
Naslov na drugom jeziku (engleski)EARLY LEAF REMOVAL INFLUENCE ON SOME QUANTITATIVE AND QUALITATIVE PARAMETERS OF cv. CABERNET SAUVIGNON IN VINEGROWING DISTRICT BARANJA IN 2014
Povjerenstvo za obranuVladimir Jukić (predsjednik povjerenstva)
Vesna Rastija (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaVoćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo; smjerovi: Voćarstvo, Vinogradarstvo
SmjerVinogradarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The study was conducted during 2014 in the vineyards of the winery family Szabo in Karanac, subregion Podunavlje, vinegrowing district Baranja. The experiment was conducted using the randomized block design based on three replications that included three variants (manual 3 leaf defoliation, manual 6 leaf defoliation, control –without leaves removal) of defoliation before flowering. The aim of this study was to investigate the influence of early defoliation on quantitative parameters: yield per plant, mass of cluster, number of clusters per plant and qualitative: the sugar and acidity in must on the cv. Cabernet Sauvignon. The results indicate that the tested viticultural practices in 2014 contributed significantly to the affected enlargement mass of cluster.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)early defoliation sugar content total acidity of must mass of grapes yield per plant
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:438444
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner