diplomski rad
Studija izvodljivosti za proizvodnju inovativnih proizvoda na bazi trešnje (Prunus avium L.)

Dino Duždagić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovStudija izvodljivosti za proizvodnju inovativnih proizvoda na bazi trešnje (Prunus avium L.)
AutorDino Duždagić
Voditelj/MentorIvan Štefanić (mentor)
Sažetak rada
U diplomskom radu opisano je sve vezano za trešnju, od pripreme tla, sadnje, berbe, prerade trešnje u gotove proizvode: sirup, sok i kompot, te oglašavanje i prodaja proizvoda. Plan je da sorta bude Van. Zdravstvene dobrobiti ovog prekrasnog voća idu u korak s njegovim oblikom i bojom. U atraktivnim slatkim bobicama skrivaju se korisni sastojci koji višestruko pridonose zdravlju i ljepoti. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata. Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala, koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu
Ključne riječitrešnja agrotehnika nutritivna vrijednost ljekovita svojstva
Naslov na drugom jeziku (engleski)Feasibility study for of innovative products based on cherries (Prunus avium L.)
Povjerenstvo za obranuKrunoslav Zmaić (predsjednik povjerenstva)
Aleksandar Stanisavljević (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaAgroekonomika
Akademski / stručni nazivmagista/ magistra inženjer/inženjerka agroekonomika
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-11-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The thesis describes everything related to cherries, from soil preparation, planting, harvesting, processing cherries into finished products: syrup, juice and compote, as well as advertising and product sales. The plan is that the cherry variety is Van. The health benefits of this wonderful fruit keep pace with its shape and colour. Attractive sweet berries hide useful ingredients that in many ways contribute to health and beauty. This fruit is an excellent source of vitamins A, B1, B2, B3, B6, C and K and minerals potassium, calcium, iron, copper, manganese, magnesium, phosphorus and zinc. It contains dietary fiber, cellulose, pectin, organic acids (malic, citric, tartaric) and a little protein and carbohydrates. Wealth of antioxidants make cherries an excellent fighter against free radicals, which can cause multiple damage to human body.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)cherry soil management nutritional value medicinal properties
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:713581
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner