diplomski rad
Mjere zaštite u ekološkom sustavu proizvodnje masline

Filip Mandičić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Zaštitu bilja
Podaci o radu
NaslovMjere zaštite u ekološkom sustavu proizvodnje masline
AutorFilip Mandičić
Voditelj/MentorKarolina Vrandečić (mentor)
Sažetak rada
Uzgoj maslina na obalnom i otočnom području Hrvatske ima tisućljetnu tradiciju. Najznačajnije bolesti masline su paunovo oko i rak masline, a od štetnika maslinova muha, maslinin moljac, maslinin svrdlaš, jasminov moljac i maslinin trips. Istraživanje je provedeno u Ravnim kotarima, mjesto Polača, u nasadu ekološkog maslinika poljoprivredne zadruge Maslina i vino. Praćenje pojave bolesti i štetnika masline provedeno je od siječnja do studenog 2016. godine. Preventivna ekološka zaštita vršena je 8 puta protiv bolesti i štetnika, s tri folijarne prihrane. Rezultati provedene zaštite su vrlo dobri te je dobiveno maslinovo ulje vrlo visoke kvalitete.
Ključne riječimaslina bolesti štetnici ekološka zaštita
Naslov na drugom jeziku (engleski)Protection measures used in an organic system of production of olives
Povjerenstvo za obranuBrigita Popović (predsjednik povjerenstva)
Mirjana Brmež (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Zaštitu bilja
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Fitomedicina
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaEkološka poljoprivreda
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-12-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The olive cultivation on coastal and insular Croatian territory is a centuries old tradition. The most important diseases that can affect olives are: olive peacock spot and olive knot, while the pests include: olive fruit fly, olive moth, olive fruit curculio, jasmine moth, and olive thrips. The research has been conducted in Polača, Ravni Kotari, at the ecological olive plantation of the agricultural cooperative Maslina i Vino. The monitoring of the occurrence of olive diseases and pests was carried out from January to November 2016. Ecologically acceptable protection of olives from diseases and pests were done eight times, including three foliar fertilizations. The prevention has been quite successful leading to a production of a high quality olive oil.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)diseases pests ecologically acceptable protection
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:830104
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner