završni rad
Pojavnost patvorenja vegetarijanskih proizvoda u Republici Hrvatskoj

Davinija Kusik (2017)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Specijalnu zootehniku
Podaci o radu
NaslovPojavnost patvorenja vegetarijanskih proizvoda u Republici Hrvatskoj
AutorDavinija Kusik
Voditelj/MentorIvona Djurkin Kušec (mentor)
Sažetak rada
Istraživanje je provedeno na 17 uzoraka vegetarijanskih proizvoda sa ciljem utvrđivanja pojavnosti animalne DNA u vegetarijanskim proizvodima. DNA je iz proizvoda izolirana uporabom DNeasy Food Mericon kita (Qiagen, SAD), a odsječci gena karakteristični za animalnu i biljnu DNA dobiveni su multiplex PCR metodom uporabom Biofood Standard kita tvrtke Biotools. Rezultati istraživanja pokazali su da se u dva od ukupno 17 vegetarijanskih proizvoda nalazi animalna DNA iako ona nije deklarirana na proizvodu. Ovo upućuje na visoki stupanj patvorenja u prodaji vegetarijanskih proizvoda na području Republike Hrvatske te potrebu provođenja detaljnije studije u cilju utvrđivanja adulteracije proizvoda na našem području
Ključne riječiDNA združeni PCR vegetarijanski proizvodi patvorenje
Naslov na drugom jeziku (engleski)The occurence of vegetarian products adulteration in Republic of Croatia
Povjerenstvo za obranuGoran Kušec (predsjednik povjerenstva)
Vladimir Margeta (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Specijalnu zootehniku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Proizvodnja i prerada animalnih proizvoda
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerZootehnika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2017-03-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The research was carried out on 17 samples of vegetarian products with the aim of determining incidence of animal DNA in vegetarian products. DNA was isolated from purchased products using DNeasy Food Mericon kit (Qiagen, USA), while gene sequences characteristic for animal and plant DNA were obtained using multiplex PCR with Biofood Standard kit (Biotools, Spain). The results of the investigation showed that two of 17 vegetarian products contain animal DNA, eventhough it was not stated on the declaration of the product. This indicates high incidence of adulteration in Republic of Croatia and a need of performing a thorough investigation on this matter.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)DNA multiplex PCR vegetarian food fraud
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:849956
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner